Verschillende gezichten van de sloppenwijk

Diego is 32 en woont in één van de sloppenwijken van Buenos Aires. In het weekend en ’s nachts werkt hij als bewaker in een groot pand, maar zijn ‘echte werk’ zoals hij zelf zegt, doet hij bij de ‘Club 25 de Mayo’, een activiteiten centrum voor jongeren, waar hij elke dag vele uren actief is.

Neergestoken om een voetbalshirt
Toen Diego 19 was ging hij met de trein naar school. Op een dag droeg hij een t-shirt van voetbalclub Boca en naar aanleiding daarvan zochten een paar jongens ruzie met hem. Uiteindelijk hebben ze hem een paar keer met messen gestoken, waardoor hij bijna het loodje legde en 6 maanden bezig was om te herstellen. Na dat trauma heeft hij zijn school niet meer opgepakt maar is gaan werken.

Dit incident was voor hem en zijn ouders aanleiding om iets te gaan doen voor de jongeren uit de buurt. Ze wilden ze van de straat houden (en daarmee van de drugs en de alcohol) en ze wat meer hoop en mogelijkheden bieden.

Bar omgetoverd tot activiteiten centrum
In hun wijk was een biljartclub waar vroeger altijd mannen kwamen om dronken te worden. Een paar jaar daarvoor waren er zoveel incidenten geweest dat de club gesloten moest worden. Het gebouw lag er vervallen bij, maar door de jaren heen hebben ze het opgeknapt en uitgebouwd tot een centrum waar nu honderden jongeren komen om te voetballen, dansen, muziek te maken, maar waar ook huiswerkbegeleiding en computercursussen worden gegeven. En vanaf volgend jaar gaan Diego en zijn team daar ook onze cursus ‘Leiderschap in je Community’ geven.

Indrukwekkend weekend
Afgelopen weekend was ik er 3 dagen om een eerste voorbereiding te doen met de 5 trainers die we daar gaan opleiden. Het is een heel bijzonder weekend geworden met veel indrukken en veel dingen die me aan het denken hebben gezet.

Super gemotiveerd voor de training
Het begon ermee dat Diego binnenkwam met zijn arm in het gips. Een paar dagen daarvoor was hij ’s avonds overvallen door mannen met stokken. Het was ze niet gelukt om hem te beroven, maar ze hadden wel zijn hand gebroken. Later hoorde ik dat hij eigenlijk nog in het ziekenhuis had moeten zijn, maar dat hij weg was gegaan omdat hij de training niet wilde missen.

Het is ongelofelijk leuk en inspirerend om te merken hoe gemotiveerd het hele team is om nieuwe dingen te leren. Ze hadden alles tot in de puntjes voorbereid; al het materiaal gelezen, ze hadden goede vragen en deden actief mee. Dat laatste is best bijzonder als je bedenkt dat ze de hele week al hadden gewerkt EN gestudeerd EN daarnaast tot ’s avonds laat in de Club hadden gewerkt.

Uitzichtloosheid en zelfmoord
Op de 2e dag kwam Yamila, één van de andere trainers een beetje van slag binnen. Haar neef had de dag daarvoor een zelfmoordpoging gedaan. Doordat jongeren in deze buurt in zo’n uitzichtloze situatie zitten is dit een vrij groot probleem. Alleen al vorig jaar hebben 3 jongeren in deze relatief kleine wijk zichzelf van het leven beroofd.

3 verschillende bussen door overstroomd gebied
Alejandra kwam 20 minuten te laat aan voor de training. Toen ik haar vroeg waarom dat was, kwam ik erachter dat ze 3 verschillende bussen had moeten nemen om van haar wijk, die relatief dichtbij is, naar de Club te komen. Binnen de sloppenwijken is het openbaar vervoer heel slecht geregeld. Nu is het nog extra problematisch omdat het zo veel geregend heeft en de wijk voor een groot deel overstroomd is.

Hele familie in één stapelbed
Ik mocht logeren bij de ouders van Diego die in één huis wonen met hun dochter en hun kleindochtertje. Speciaal voor mij sliep de hele familie samen in een 1-persoons stapelbed waardoor ik de slaapkamer van de ouders kon gebruiken. Ze verontschuldigden zich dat hun huis niet groter was. Het is in deze buurt gebruikelijk dat je een stukje grond koopt en daar zelf een huis opzet dat je door de jaren heen steeds verder uitbouwt. In plaats van aan hun eigen huis te bouwen hadden zij altijd aan de club gewerkt. De vader van Diego vertelde me dat hij in het jaar 2 weken vakantie kreeg en die tijd helemaal gebruikte om het centrum op te knappen met materiaal dat hij uit zijn eigen zak betaalde.

Eerst voor jezelf zorgen, of geven wat je hebt?
Wat een bijzondere mensen! Ik heb zo geleerd dat je eerst goed voor jezelf moet zorgen en dat je pas als je je eigen zaken op orde hebt moet gaan nadenken over wat je aan anderen kan geven. En dan zie ik deze mensen die zo weinig hebben en zo’n beetje alles weggeven. Ik word er stil van.

Mooie gezellige wijk
Het gekke is dat de wijk er op het eerste gezicht nog best leuk uitziet. Het ligt helemaal aan de buiten grens van de stad, dus het is er vrij groen. De straten zijn nu één grote modderpoel, maar als het mooi weer is hebben die zandstraatjes wel wat. Veel huizen zijn redelijk ‘normaal’ in de zin dat ze wc en douche hebben, maar er wonen vaak wel verschillende generaties bij elkaar wat voor veel spanningen zorgt. (Ik ben dol op mijn ouders, maar moet er niet aan denken om met hen en de gezinnen van mijn broers en zussen in een huisje van 30 vierkante meter te moeten wonen!).

Diego en zijn vriendin Emilse zijn ontzettend geliefd en gerespecteerd in de wijk. Dus toen ik met hen rondwandelde werden we de hele tijd begroet, omhelsd, gezoend en uitgenodigd om binnen te komen. Heel gezellig allemaal. Maar later vertelde een vrouw weer dat haar zoon de vorige avond met 2 vrienden terugliep van een feestje in de straat en dat hij toen met wapens was overvallen door iemand die zijn schoenen, jas en telefoon had gejat. Volgens haar was het ook wel een beetje dom dat hij met zo’n ‘klein groepje’ had gelopen, terwijl 3 personen mij juist wel veilig leek.

Ongelofelijk doorzettingsvermogen
Als buitenstaander is het moeilijk om echt een goed beeld te krijgen van hoe ongelofelijk veel moeilijkheden deze jongeren moeten overwinnen om dingen te bereiken die voor ons misschien simpel lijken. En dan heb je je oordeel soms snel klaar. Ik ben ontzettend blij dat ik met zulke bijzondere mensen samen mag werken en dat ze me af en toe mee laten kijken in hun levens. Ik voel me heel klein worden naast alles wat zij met elkaar neerzetten.

Advertisements
  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: