Dankbaarheid

Image
Wat een topweek! De afgelopen week was het laatste deel van de training van één jaar over leiderschap en projectmanagement. 40 jongeren uit verschillende hoeken van Argentinië en Bolivia kwamen (sommigen na een reis van 3 dagen) naar ‘onze school’ in de Andes. Een jaar lang hebben ze, met onze begeleiding, sociale projecten opgezet en deze training was bedoeld om met elkaar uit te wisselen hoe het was gegaan. En daarnaast hebben we ze geleerd om zelf workshops te geven zodat ze alles wat ze geleerd hebben kunnen delen met de mensen in hun dorp of wijk.

Een groot feest!
Het was één groot feest! Al die verschillende mensen uit verschillende gebieden; inheemse mensen (‘indianen’) uit het oerwoud, uit de Andes en uit de Chaco, mensen uit de sloppenwijken van Buenos Aires en de Yungas van Bolivia…. Iedereen was oprecht geïnteresseerd in elkaar en enorm leergierig. Ik ben nog zo vol van alle gesprekken, alle mooie en grappige momenten, van hoe trots de jongeren waren om zelf workshops te geven, dat ik bijna niet weet waar te beginnen.

Van deelnemer naar trainer
Een heel mooi moment in de week was de avond dat ik na de trainingen naar het pleintje voor de school ging samen met Aida. Aida is een jonge vrouw uit La Paz (Bolivia) die ik 2 jaar geleden voor het eerst heb leren kennen toen ik een training gaf over hoe je workshops geeft. Ze was toen heel zenuwachtig en verlegen. En nu, 2 jaar later, heeft ze zelf, met een beetje hulp van ons, een programma in elkaar gezet en heeft ze samen met haar collega David alle workshops gegeven.

Bijzondere avond
We waren naar het plein gegaan om de sterren te bewonderen zoals je dat alleen maar kan doen op het Zuidelijk halfrond in een gebied zonder elektriciteit. Ongelofelijk! Zo oneindig veel lichtjes, zoveel stilte en door dat alles heen een duidelijk zichtbare melkweg….
Image

Dankbaarheid
Op dat moment had ik zo’n diep gevoel van blijdschap en dankbaarheid voor alles wat ik hier meemaak. Af en toe is het best afzien om dingen te organiseren in dit land, om steeds maar weer de fondsen bij elkaar te brengen en te vechten tegen stakingen, kou/hitte, inflatie, hoogteziekte, etcetera. Maar op dat moment viel dat allemaal weg en was ik intens gelukkig om op deze bijzondere plek te zijn en ervaringen te kunnen uitwisselen met al deze mensen.

Enorme persoonlijke groei
Aida is niet de enige die enorm gegroeid is in korte tijd. Bij de deelnemers zien we ook enorme verschillen. Franco die de eerste training nauwelijks wat zei was nu de technicus van de groep die iedereen hielp met hun presentaties en alle deelnemers hebben een presentatie aan de groep gegeven over de projecten die ze hebben gedaan.

Projecten
Luciano heeft in zijn extreem arme plattelandsdorpje een bibliotheek opgezet en geeft daar nu workshops over onder andere apicultura (productie van honing). Daiana en Andrea die heel goed kunnen dansen hebben voorstellingen gegeven in kinderziekenhuizen en Enzo en Florencia hebben zelf van oude tonnen vuilnisbakken gemaakt en die op hun middelbare school neergezet. Vervolgens hebben ze in alle klassen workshops gegeven over hoe je beter om kan gaan met afval.

Image

Gebruik maken van je eigen energie en talent
Allemaal kleine initiatieven die de jongeren zelf bedenken en uitvoeren, zonder dat ze daarvoor afhankelijk zijn van geld of hulp van buitenaf. Gewoon met hun eigen energie en talenten iets doen voor anderen. En het is ongelofelijk hoe blij ze daar van worden en hoeveel zelfvertrouwen het ze geeft. Hetzelfde gebeurt bij mij. Het is zo’n heerlijk gevoel om dingen die je geleerd hebt in te kunnen zetten om andere mensen een stapje verder te helpen. Ik voel me een ontzettende geluksvogel!

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements
  1. #1 by Krista on July 23, 2012 - 8:04 am

    Hi Chris, wat klinkt dat fantastisch allemaal. Zo te lezen doen jullie echt enorm goed werk. Je kan trots op jezelf zijn! Liefs, Krista

  2. #2 by Cynthia on July 26, 2012 - 1:30 am

    Hi Christien, wat fantastisch weer! Wow wat doen jullie mooie en goede dingen! En geweldig te lezen dat iedereen zo dankbaar en gegroeid is! Inderdaad gelukvogels zoals ik het hoor 😉 Ga zo door; geweldig!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: