Zelf in beweging komen

Het gebeurt zo vaak…; iemand van buiten komt naar een arm dorp of een wijk en zet met de beste bedoelingen een project op. Na een maand of een jaar gaat die persoon of organisatie weg en het project zakt als een kaartenhuis in elkaar. Als ik spreek met lokale mensen hoor ik vaak dat ze zich daarna slechter voelen dan ooit. Ze hadden niet de middelen de kennis of het zelfvertrouwen om met het project door te gaan en dat voelt als een mislukking.

Je talenten en passie inzetten voor een project
Daarom train ik met Che Amigo nu jongeren om zelf een project op te zetten in hun eigen wijk. Ze brainstormen, tijdens een training van 5 dagen, over welke problemen er zijn, welke talenten ze zelf hebben en wat ze leuk vinden om te doen. En dan gaan ze, op basis daarvan, een plan uitwerken voor een project. We hebben deze training eerst in de Andes in de buurt van Salta gegeven, toen in het oerwoud van Misiones en tot slot in Buenos Aires.

Enorme impact
Het waren intense weken met lange werkdagen, moeilijke situaties, maar ook ongelofelijk veel lol en voldoening. Er gebeurt iets ongelofelijks met mensen op het moment dat ze echt beginnen te geloven dat ze een verschil kunnen maken. We hebben de deelnemers in een korte tijd zo ongelofelijk zien opbloeien en zich met heel veel passie op hun projecten zien werpen.

Voorbeelden van projecten
Een paar voorbeelden van wat deelnemers gaan doen…..

Franco
Franco wist eerst niet zo goed wat voor project hij zou kunnen doen. Er zijn veel problemen in zijn bergdorp en als 16-jarige wist hij niet echt waar te beginnen. Wij leren de deelnemers dat een project het beste werkt als het te maken heeft met iets wat je heel leuk vindt om te doen. Franco’s enige passie is vissen en dat leek hem in eerste instantie niet echt te combineren met een sociaal project.  

Na wat creatief brainstormen heeft hij uiteindelijk een plan uitgewerkt…; hij gaat voor de mannen in zijn dorp een vis-uitstapje organiseren. Een hele dag bij de rivier en dan gaat hij ’s avonds bij het kampvuur het gesprek met ze beginnen over betere manieren om hun lokale produkten op de markt te brengen.

Enzo, Florencia en Tiri
Op de middelbare school waar Enzo, Florencia en Tiri les hebben ligt overal afval. In de hele school is maar 1 afvalbak en leerlingen hebben de gewoonte om hun afval gewoon op de grond te gooien. Daardoor ziet de school er niet uit en komt er ook veel ongedierte. Zij gaan prullenbakken timmeren en neerzetten en workshops geven aan hun klasgenoten. Ze willen zowel de leerlingen als de leraren overtuigen dat ze afval moeten scheiden. Het biologisch afval gaat vervolgens op de composthoop en het restafval moet 2 keer per week buiten gezet worden.

Ezequiel, Junior, Noelia en Natalia
In de sloppenwijk Villa 31, waar zij wonen, is geen bakker. Bakkers uit andere wijken verkopen de broodjes die over zijn van de vorige dag of die platgestampt zijn, in Villa 31. Ze vragen voor deze afgedankte broodjes dezelfde prijs als ze in de chique wijken, om Villa 31 heen, vragen voor brood van goede kwaliteit.  De jongeren hebben nu het ambitieuze plan om een eigen brood en banketbakkerij te beginnen. Ezequiel weet hoe je brood maakt, Noelia kan taarten bakken en ze hebben al een ruimte die ze kunnen gebruiken. Het idee is om niet alleen goed kwaliteit brood tegen een redelijke prijs aan te bieden maar ook om werkgelegenheid te scheppen. Ze gaan dus mensen uit de wijk opleiden om in de bakkerij te gaan werken.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

, , , ,

  1. #1 by Mauricio on March 8, 2012 - 6:52 pm

    Nosotros los latinoamericanos deberiamos estar haciendo estas cosas por nuestros pueblos. Gracias por ayudar! Espero que puedas traer algún día un proyecto a Mexico para poder platicar. Te admiro amiga. Un abrazo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: