Jasper

Het schijnt dat 70% van de Nederlanders ontevreden is over zijn/ haar werk. De meest gehoorde klacht….? Te weinig waardering vanuit de organisatie. Blijkbaar vinden veel Nederlanders dat hun baas of collega’s ze wel wat meer zouden mogen steunen en waarderen.

Droombaan
Extra reden voor mij om heel erg blij te zijn. Het afgelopen jaar had ik steeds moeite om te geloven dat ik echt trainingen aan het opzetten was voor Che Amigo. Ik had dan wel geen salaris (je kan niet alles hebben), maar afgezien daarvan is het in alle opzichten een droombaan. En…. ik heb een super collega/ baas/ sparringpartner.

2 vliegen in 1 klap
Toen ik Jasper leerde kennen stond hij op het punt om naar Buenos Aires te verhuizen. Na 4 jaar fondsenwerven in Nederland voor educatieve projecten in Argentinië, wilde hij proberen op een wat meer duurzame manier voor fondsen te zorgen. Hij is nu bezig om, via zijn eigen organisatie, seminars te geven in het Argentijnse bedrijfsleven, over duurzaamheid, nieuw leiderschap en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hiermee slaat hij 2 vliegen in 1 klap; het Argentijnse bedrijfsleven wordt hopelijk wat bewuster en 10% van elk kaartje gaat rechtstreeks naar Stichting Che Amigo.

Sprong in het diepe
Wat ik leuk vind aan Jasper is dat hij zich vol vertrouwen op dingen stort en er op een natuurlijke manier vanuit gaat dat hij eventuele problemen wel oplost. En wonder boven wonder lukt hem dat ook steeds. Toen hij vertrok had hij geen werkvisum, maar een klein beetje geld, wat roestige Spaanse kennis, een koopappartement in Amsterdam dat verhuurd moest worden, en een wat wispelturige Argentijnse partner die het regelmatig liet afweten…. En toch heb ik Jasper eigenlijk nog nooit gestresst gezien.

Loslaten en ruimte geven
Veel mensen die een eigen organisatie of stichting opzetten hebben de neiging om daar vervolgens een beetje bezitterig over te doen. Het is ‘hun kindje’ en dat geven ze niet graag uithanden. Ook met idealisten onder elkaar, lopen veel initiatieven stuk op geharrewar over wie de credits krijgt voor wat en wie er uiteindelijk de baas is. Daarom vind ik het zo bijzonder hoe makkelijk Jasper mensen toelaat in ‘zijn stichting’. Vanaf het begin heeft hij me gesteund bij de initiatieven die ik wilde nemen en me alle ruimte gegeven om mijn eigen project vorm te geven.

Samen werken
Hoewel ik het afgelopen jaar met veel leuke mensen gewerkt heb en ook wel vriendschappen heb opgebouwd, is het op een bepaalde manier ook eenzaam werk. Ik ben de trekker van het project en moet voortdurend anderen motiveren om mee te doen. Ik reis van hot naar her, de cultuurverschillen zijn groot en alles is nieuw. Daarom was het heerlijk om samen te kunnen werken met iemand die gevoelig en betrokken is, hetzelfde werktempo heeft als ik, altijd goed gehumeurd is, veel humor heeft en (bijna) al mijn grappen snapt (met de Oudshoorn-humor moet je het altijd maar afwachten).

Ik heb hele goede herinneringen aan de lange busreizen samen (soms meer dan 24 uur), de ochtenden dat ik met een ontbijtje op ‘het kantoor’ verscheen, de tangolessen, de overleggen in cafe’tjes, de discussies over de wereld, ontwikkelingswerk, trainingen etc. Vaak zijn we het eens, en regelmatig zetten we elkaar ook op scherp als het gaat om een goede aanpak van dit ongelofelijk ingewikkelde werk. Ontzettend leerzaam, leuk en inspirerend….

Jassie…, mi amigo, mi MUY buen companero, mi inspiración…..eres lo máximo! Gracias por todo!!

Meer weten over Jasper en wat hij doet..? Hij heeft een leuke blog op www.jasperwegman.com

Advertisements
  1. #1 by Sabine on October 6, 2011 - 10:24 am

    wat een ontzettend lief, leuk en terecht verhaal! kanjers jullie allebei!!

  2. #2 by marcel on February 24, 2012 - 9:51 pm

    Wat gaaf om dit te lezen ! Mooie mensen zijn jullie !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: