Dag van de vriendschap

20 juli is de dag van de vriendschap. Daarnaast was het dit jaar ook de laatste dag van een heel bijzondere ontmoeting tussen ongeveer 60 mensen in ‘onze school’ in de Andes.

Loslaten en vertrouwen
Jasper en ik gingen, ruim 2 weken terug, als eerste de bergen in. De auto was vol, dus we werden bovenop de bagage achterin de jeep geladen en zo twee uur lang door de harde wind gereden. Het was wel spannend om te vertrekken, want zodra ja Salta uit bent val je buiten het bereik van alle communicatiemiddelen, dus ik moest er maar op vertrouwen dat de deelnemers en begeleiders uit alle verschillende hoeken van Argentinië en Bolivia ook echt zouden aankomen.

De trainers uit Bolivia moesten overstappen bij de grens, maar kwamen in eerste instantie niet door de douane heen. Daardoor misten ze hun bus en kwamen ze uiteindelijk een dag later aan. Voor de rest verliep de heenreis gelukkig wel redelijk volgens plan.

Opeens is het zover….
Het afgelopen jaar heb ik op allerlei manieren fondsen geworven en samen met Jasper naar alle verschillende gemeenschappen gereisd om deelnemers te selecteren, afspraken te maken en uitleg te geven. Ongelofelijk om, na al die tijd en al dat werk, alle verschillende mensen samen te zien; ik ben nog nooit van mijn leven onderdeel geweest van zo’n diverse groep! Mensen uit totaal verschillende omstandigheden, maar met hetzelfde enthousiasme om nieuwe vrienden te maken en te horen hoe dingen er op andere plaatsen aan toegaan.

Verschillende rollen
Af en toe vond ik het wel lastig schakelen; de eerste paar dagen in Salta moest ik alle logistiek doen; mensen helpen die op het laatste moment problemen hadden met hun bus ticket, een ontmoeting met de dokter (we zitten daar op 3 uur rijden van het dichtstbijzijnde ziekenhuis, dus we hebben een eigen arts ingehuurd), maar bijvoorbeeld ook trainingsmateriaal kopen en blinddoeken maken voor een trainingsspel.

Daarna was ik 5 dagen lang de trainer en coach van 9 jonge trainers uit Bolivia. We hebben ze geholpen om hun trainingen voor te bereiden en verschillende workshops gegeven. Een pittige sessie over tijdsmanagement en afspraken nakomen, maar ook heel erg gelachen tijdens een theaterworkshop waarin ze leerden om hun stem beter te gebruiken. Een aantal van de trainers is namelijk vrij verlegen, en ze moesten wel verstaanbaar zijn voor een groep van 60 mensen.

Hardleerse deelnemers
De laatste 5 dagen, heb ik een flinke stap terug gedaan en de trainers gecoacht terwijl zij het programma deden. Omdat alle jongeren samen met een begeleider (een leraar, trainer of schooldirecteur) waren gekomen, hebben Jasper en ik ook een paar workshops gegeven aan dit groepje. Wel grappig dat een aantal van die betweterige trainers uiteindelijk onze meest hardleerse deelnemers bleken te zijn.

Interactieve workshops
Het doel van de training is om jonge leiders uit arme gebieden op te leiden, zodat ze zelf initiatieven gaan nemen om de omstandigheden in hun dorp of buurt te verbeteren. Met de trainers heb ik vooraf de workshops over leiderschap en communicatie flink aangepast. Niet alle deelnemers kunnen lezen of schrijven en de meesten zijn niet echt gewend om lang in een klaslokaal te zitten.

We hebben dus zoveel mogelijk getraind met behulp van spellen en ervaringsgerichte oefeningen. Waar je in Nederland, als trainer, bijna op je hoofd moet gaan staan om mensen uit hun stoel en bijvoorbeeld in een theateroefening te krijgen, is het hier precies andersom; stilzitten en luisteren vinden veel mensen moeilijk, maar bewegen, mediteren, spelen en tekenen draaien de meesten hun hand niet voor om.

Integratie
Een belangrijk deel van de training is ook dat de jongeren in gesprek gaan met jonge leiders uit andere gebieden. We hebben ze allerlei communicatievaardigheden geleerd om dit te doen en op de derde dag een groot feest gehouden om alle verschillen te vieren. Maar de dag daarop hebben we ook wat moeilijke gesprekken gehad over discriminatie en vooroordelen. Mede door rebellerende begeleiders werd het best een spannend onderdeel, dat we uiteindelijk gelukkig goed hebben afgesloten met een rituele verbranding van de flipover vellen met de vooroordelen erop.

Lokaal leiderschap
Overal waar ik kom zie ik dat er enorm veel behoefte is aan goed lokaal leiderschap. Projecten die door buitenlanders bedacht zijn en in korte tijd ergens worden gedropt werken in de praktijk gewoon bijna nooit. Daarom krijgen de deelnemers de laatste dag van de training de opdracht om een plan uit te werken voor een eigen project. Als ze dit project uitvoeren, dan krijgen ze begin komend jaar een training van ons over projectmanagement. En als ze daarmee vervolgens hun project verbeteren dan nodigen we ze in juli 2012 opnieuw uit in Salta om hun projecten aan elkaar te presenteren.

Sociale projecten
Ik ben ongelofelijk onder de indruk over de originele, goeddoordachte en belangrijke projecten waar de jongeren mee aankwamen; bomen planten in een sloppenwijk, communicatietrainingen en uitwisseling  tussen lagere scholen in de Andes, voetbaltraining voor Guaraní kinderen, een afval verzamel project, theater en muziektrainingen, een project om een middelbare school op te knappen en een plan om een gemeenschappelijk moestuin aan te leggen….

Ondersteuning
Behalve dat we deze training organiseren, proberen we de jongeren ook zoveel mogelijk te steunen bij het uitvoeren van hun projecten. Zo hebben we kunnen regelen dat twee jongens die moestuinen willen aanleggen in de extreem droge gebieden van Salta en Formosa, een training kunnen volgen over ‘landbouw in extreme omstandigheden’ en hebben we een studiebeurs gegeven aan twee inheemse jongens, die maatschappelijk werk studeren en bijna omkwamen van de honger.

Ik kijk er ontzettend naar uit om de jongeren over een half jaar weer te zien en te spreken en te horen hoe het gaat met alle mooie ideeën. De komende week, eerst nog een paar dagen met Jasper bijkomen in Cachi en dan weer terug naar Nederland….

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements
  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: