Van idee naar uitvoering…

De afgelopen jaren werkte ik voor een trainingsbureau in Nederland. Door het jaar heen maakte ik zo veel overuren bij het geven van trainingen in bedrijven dat ik 1 of 2 keer per jaar langere tijd vrij kon nemen om leiderschapstrainingen op te zetten in verschillende contexten. Precies rond deze tijd, zat ik vorig jaar in Bolivia, om een groep gedreven Boliviaanse trainers te leren hoe ze workshops konden geven over leiderschap en integratie.

Samen op reis
Even voor vertrek was ik via via in contact gekomen met Jasper Wegman. Jasper heeft bijna 5 jaar geleden de stichting Che Amigo opgezet en was vorige zomer in Argentinië om de verschillende educatieve projecten van de stichting te bezoeken. De eerste keer dat ik hem belde, klikte het meteen en spraken we af elkaar in Salta te ontmoeten en samen op reis te gaan. Best spannend, want we hadden elkaar daarvoor pas twee keer gezien en ik was nog nooit in Argentinië geweest, maar het werd een fantastische reis.

Eerst de training in Bolivia. Het was heerlijk om met zo’n diverse groep te werken. Jonge mensen van heel diverse afkomst en achtergrond, maar met één overeenkomst, namelijk dat ze dolgraag zich willen ontwikkelen en een verschil willen maken in hun land. Daarna samen met Jasper de Andes in om ‘onze’ school te bezoeken. In Buenos Aires heb ik kennisgemaakt met projecten in de sloppenwijken en tot slot hebben we in het oerwoud van Misiones een filmproject bezocht.

Dingen komen samen
Tijdens een lange busreis, begonnen de verschillende dingen zich voor het eerst in mijn hoofd samen te voegen; het enthousiasme en de ambitie van de Boliviaanse trainers, die me hadden gezegd dat ze dolgraag internationaal zouden willen werken, de krachtige initiatieven in afgelegen gebieden van Argentinië, de fantastische samenwerking met Jasper en mijn eigen verlangen om trainingen te geven die er toe doen, met mensen die echt gemotiveerd zijn…

Eerste plan op een servetje
Bij aankomst zaten Jasper en ik op een terrasje en hebben we op een servetje het eerste plan uitgewerkt. Ik dacht er toen aan om 4 trainers op te leiden om een training te geven aan ongeveer 20 deelnemers. Met wat natte vinger rekenwerk meende ik dat dit ongeveer 8.500 euro zou gaan kosten. Dat leek me een haalbaar bedrag; als het niet zou lukken om het met fondsenwerven bij elkaar te brengen dan zou ik het zelf  ook nog op kunnen brengen.

Eén jaar later
Inmiddels zijn we een jaar verder. Volgende week komen 9 trainers naar onze school in Salta. Na een paar dagen training over het geven van workshops zullen ze een leiderschapsprogramma geven aan 34 jongeren uit 4 verschillende regio’s van Argentinië en Bolivia. We worden begeleid door een dokter en twee camera teams en ongeveer 10 schooldirecteuren, trainers en ontwikkelingswerkers.

Verschillende werelden bij elkaar
Wat het programma voor mij heel bijzonder maakt is de enorme diversiteit van de trainers en deelnemers. Vaak zijn programma’s  gericht op één specifieke doelgroep zoals bijvoorbeeld studenten of inheemse bevolking. Voor mij zijn de komende weken uniek omdat er zo veel verschillende werelden bij elkaar komen; blanken, mestizo, Guaraní, Wichí, Tastil, Argentijnen, Bolivianen, Nederlanders, mensen uit de stad, uit het hooggebergte, uit het oerwoud, universitair geschoolden, en mensen zonder formele opleiding. Iedereen brengt zijn eigen kennis en ervaring mee en heeft heel veel zin om van anderen te leren.

Meer dan alleen 50 deelnemers
Het is ook een fantastisch gevoel om te weten dat er achter elk van de individuen die straks bij elkaar komen een heel netwerk van vrienden, familie en buren staan die ze steunen. Met elkaar hebben we het totaalbedrag van maar liefst 15.000 euro opgebracht. Ik heb in Amsterdam de halve marathon gelopen en ben gesponsord door een lange lijst fantastische mensen en organisaties. De deelnemers hebben loterijen georganiseerd, empanadas verkocht, feesten gehouden en zelfs afval gerecycled om het programma door te kunnen laten gaan.

Encuentro Juvenil de Liderazgo e Integración en Argentina
Het afgelopen jaar was niet altijd makkelijk. Ondanks de vriendschap die ik voel voor mijn Boliviaanse collega’s liep ik behoorlijk aan tegen de cultuurverschillen, ik heb af en toe wakker gelegen van de vraag waar we in vredesnaam het geld vandaan moesten halen, en ik vind het nog spannend om te zien of het iedereen ook echt gaat lukken om op tijd in Salta te zijn. Maar hoe het ook loopt, het programma is voor mij nu al een succes. Er zit zo veel enthousiasme en liefde in en ik heb er al zo veel van geleerd. Als het goed is kan ik over twee weken een verslagje schrijven met wat mooie foto’s over de eerste ‘Encuentro Juvenil de Liderazgo e Integración en Argentina’.

Advertisements
  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: