Weer een fantastische leider erbij!

Edu is een jongetje van 6. Als ik binnenkom in zijn klas lacht hij me breed toe en laat daarbij 2 rijen bruine afgebrokkelde tandjes zien. De moeder van Edu is met de Noorderzon vertrokken en zijn vader is verslaafd. Hij moet dus ’s ochtends zelf opstaan, zijn schooltasje inpakken en een half uur door zijn sloppenwijk lopen om bij de school te komen. Als hij meerdere dagen niet komt opdagen dan gaat juf Candy naar zijn huis en haalt hem daar uit bed, terwijl zijn vader zijn roes ligt uit te slapen.

Mee met Candy
Omdat Che Amigo de school steunt met geld voor lesmateriaal, heeft Candy mij uitgenodigd om een dagje mee te gaan en bij haar les te zijn. Om half 7 ’s ochtends vertrekken we vanuit Buenos Aires naar de buitenwijk. Het is ruim een uur rijden, maar we zijn nog ruim op tijd om rustig wat mate te drinken met de collega’s voordat de school begint. Als de kinderen één voor één binnenkomen krijgen ze allemaal een dikke kus van Candy. Het is duidelijk hoe gek de leerlingen op haar zijn en hoe leuk ze het vinden op school.

Een oase van rust en reinheid
Ik wil graag zien hoe de kinderen wonen, dus aan het einde van de ochtend neemt de directrice me mee de sloppenwijken in. Normaal gesproken is het niet veilig om hier te lopen, maar omdat zij er al jarenlang werkt en iedereen haar kent, worden we door niemand lastig gevallen. Het afval en de chaos in de wijk vormen een groot contrast met de school die hier echt een oase van rust en reinheid is. Ik kan me dus goed voorstellen dat de kinderen zo graag naar de les komen. Zeker omdat de school ook een plek is waar ze zich geliefd voelen, en aandacht en complimentjes krijgen. Veel van deze kinderen, zo klein als ze zijn, staan er al min of meer alleen voor, in een wereld vol vuil, onzekerheid en geweld.

Een geboren leider
Eigenlijk was ik niet van plan om op deze school (die bestaat uit een lagere en een middelbare school) deelnemers te selecteren voor onze leiderschapstraining in juli, het programma zit namelijk al vol en met de fondsenwerving gaat het minder goed dan ik had gehoopt (we hebben ongeveer 7.500 van de 10.000 euro die nodig zijn). Maar als ik Candy en haar collega’s over het programma vertel, vinden ze allemaal dat ik echt even MOET praten met Walter. Volgens hen een echte leider en een heel bijzondere jongen. En dus ga ik tijdens de pauze even met hem zitten.

Arme kinderen zamelen geld in
Eigenlijk weet ik al binnen de eerste minuut dat deze jongen mee moet naar het programma. Hij kijkt scherp uit zijn ogen en is een geboren leider. Hij heeft het initiatief genomen om met de school geld in te gaan zamelen voor een Argentijnse zwemster die een transplantatie heeft gehad en mee wil doen aan de paralympics. Moet je nagaan; kinderen uit de sloppenwijken, die als ze een cent vinden, in plaats van snoep te kopen, deze meenemen naar school, zodat die vrouw straks haar ticket kan betalen! Verder heeft hij ervoor gezorgd dat ze op school hip hop les krijgen. Muziek en dans zijn namelijk zijn grote passie.

Bijzondere ambitie
Als ik hem vraag wat zijn dromen zijn voor de toekomst, vertelt hij dat hij iets zou willen doen aan de enorme schooluitval in zijn wijk. Hij wil een manier vinden om zijn leeftijdsgenoten te motiveren om te blijven leren. Een bijzondere ambitie, vind ik, voor een jongen van 17.

Fondsenwerven met afval
Hoewel we dus nogal krap zitten met het budget, heb ik Walter uitgenodigd voor de training. Ik heb hem gevraagd om zelf ook actie te ondernemen om geld in te zamelen. Hij gaat nu samen met wat vrienden papier verzamelen dat overal in de wijk rondslingert. Dit papier kan gerecycled worden en kunnen ze dus verkopen. Enorme bedragen zal het niet opleveren, maar de wijk wordt in elk geval een stuk schoner en het is een goede ervaring om samen te werken. Daarnaast gaan ze een feest organiseren op school. Ik vind het een goed teken dat als ik Walter 2 uur na ons gesprek tegen het lijf loopt, hij al toestemming aan de directeur heeft gevraagd om de kantine te gebruiken en een meisje heeft ingeschakeld waarvan de vader slager is en die misschien goedkopere worstjes kan leveren om op het feest te verkopen.

 

Vind jij ook dat Walter een kans moet krijgen om naar de training te komen? En denk je, net als de schoolkinderen dat als iedereen een steentje bijdraagt we met elkaar grote dingen kunnen doen? Je bijdrage wordt heel erg gewaardeerd! Kijk op www.cheamigo.nl hoe je mee kan doen.

Advertisements
  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: