FAQ

Ik merk aan de mails dat er nog wel wat verwarring is…:) Hieronder wat antwoorden op de meest gestelde vragen…

1.        Hoe kom je opeens in Argentinië terecht?
2.       Wat voor project ben je precies aan het doen?
3.       
Waar leef je van?
4.       Waar woon je?
5.       Wie is Padre Chifri?
6.       Hoe voel je je?
7.       Waar ben je op dit moment mee bezig?
8.       Kan ik een email krijgen op het moment dat je een nieuwe weblog schrijft?
9.       Hoe is het in Buenos Aires?

 

1.       Hoe kom je opeens in Argentinië terecht?

Afgelopen zomer was ik gevraagd om een training te geven aan de trainers van WHY in Bolivia. Daarna heb ik samen met Jasper een paar projecten van Che Amigo bezocht in Argentinië. Vlak voor ik wegging kreeg ik een conflict met mijn werkgever in Nederland en werd me duidelijk dat ik niet meer voor dat bedrijf wilde werken. Daardoor stond ik heel erg open voor mogelijkheden hier in Latijns Amerika.  Ik was zo onder de indruk van de mensen die ik ontmoette bij de verschillende projecten dat ik zin kreeg om ze te ondersteunen en ook om mijn Boliviaanse collega’s de kans te geven om alles wat ze geleerd hadden in de praktijk te brengen in een internationale training. Zo is het idee ontstaan om hier een leiderschapstraining op te zetten.

Ik had ook al een tijd behoefte aan wat meer zingeving in mijn werk en ik vind het heel leuk om een eigen project op te zetten. Mijn tijd hier is dus ook een beetje een ‘proef periode’. Ik ben tot en met juli bezig met de training maar ga daarnaast ook werken bij een organisatie in Buenos Aires die traineeships organiseert voor jongeren uit de sloppenwijken. Ik denk erover om zo’n zelfde soort organisatie op te zetten en in Bolivia en wil deze maanden gebruiken om een projectplan te schrijven en te onderzoeken of wat ik in mijn hoofd heb ook mogelijk is, of ik het kan en wil en wat ik nodig heb aan geld en middelen om het uit te voeren.

2.       Wat voor project ben je precies aan het doen?

In juli komen getalenteerde jongeren uit 3 verschillende organisaties in Argentinië bij elkaar in Salta. Daar krijgen ze een training van 5 dagen over leiderschap en integratie van trainers uit Bolivia. Ik ga nu langs bij de verschillende organisaties om contacten te leggen, wat workshops te geven en om deelnemers te selecteren. Een van de doelstellingen van het project is om de Boliviaanse trainers verder op te leiden, dus ik ben daar ruim een week geweest om met hen te werken. We zijn nu samen de workshops aan het ontwikkelen en ik coach ze daarbij op afstand.

3.       Waar leef je van?

Ik leef een beetje op de pof. Een deel van mijn onkosten declareer ik bij het project. Verder leef ik van het geld dat ik heb gekregen van de verkoop van mijn spullen.

4.       Waar woon je?

De afgelopen maanden ben ik bijna de hele tijd op reis geweest en heb ik veel gelogeerd/ gecouchsurft en af en toe in een hotel geslapen. Omdat ik tot eind juni in Buenos Aires blijf ben ik nu opzoek naar een kamer om te huren. Ik ga straks kijken bij een appartement waar nog 3 anderen wonen.

5.       Wie is Padre Chifri?

Padre Chifri is een hele inspirerende pastoor die heel veel werk heeft gedaan in de regio buiten Salta. Het berggebied daar is heel arm en afgelegen. Hij heeft samen met de lokale bevolking een kostschool opgericht. Che Amigo heeft een deel van de bouw gefinancierd. Wij mogen dat schoolgebouw nu gebruiken voor de training.

6.       Hoe voel je je?

Ik voel me hier vanaf het begin al heel erg goed. Het is echt een ongelofelijk leuk project om aan te werken. Ik geniet heel erg van de samenwerking met de contactpersonen en met de jongeren. Ik leer heel erg improviseren en loslaten. Niets loopt echt zoals gepland, maar uiteindelijk komt het bijna altijd wel goed. Komende week ga ik bijvoorbeeld met Jasper naar Misiones om daar met mogelijke deelnemers te praten. We proberen al een paar dagen om onze contactpersonen te spreken te krijgen, maar we kunnen ze niet bereiken. Nu gaan we er dus maar op de goede gok heen, en moeten daar zien of ze er ook zijn en wat we gaan doen.  Het avontuur is echt genieten..:)

Fysiek is het af en toe wel vrij zwaar. Vooral in de Andes, omdat ik niet zo heel goed tegen de hoogte kan. Na 4 maanden rondzwerven heb ik ook wel heel veel zin om weer even een eigen kamer te hebben en een beetje een werkritme op te bouwen.

7.       Waar ben je op dit moment mee bezig?

Komende week ga ik naar Misiones, vlakbij de grens met Brazilië en Paraguay om deelnemers te werven en te selecteren. Het is daar vooral de uitdaging om jongeren van de inheemse bevolking (Guarani) te motiveren om zich op te geven voor de training. Over het algemeen hebben deze mensen niet al te goede ervaringen met blanken en dus is het de kunst om goede contacten te leggen en hun vertrouwen te winnen. Gelukkig heb ik al goed contact met een aantal leraren van de lokale school, dus hopelijk kunnen zij mij een beetje helpen.

Later in de maand ga ik ook nog een keer naar Salta om daar mogelijke deelnemers over het programma te vertellen. De vorige keer dat ik daar was konden lang niet alle jongeren bij elkaar komen omdat er veel overstromingen waren in het gebied.

Ondertussen ga ik hier in Buenos Aires meelopen met de trainingen van Pescar aan jongeren uit de sloppenwijken. Samen met hun trainers wil ik een aantal van de jongeren selecteren voor het programma in juli. Het is vervolgens de bedoeling dat deelnemers zelf wat geld gaan werven voor hun bustickets. Ik ga ervan uit dat ze daar wel wat begeleiding van mij bij nodig hebben.

8.       Kan ik een email krijgen op het moment dat je een nieuwe weblog schrijft?

Dat kan. Als je reageert op 1 van mijn blogs dan kan je de optie aanvinken ‘subscribe by email’. Als je die aanklikt en je reactie verstuurt dan krijg je daarna automatisch een email bij elke nieuwe blog.

9.       Hoe is Buenos Aires?

Alles bij elkaar ben ik iets van 3 weken in de stad. Maar omdat ik steeds een paar dagen hier ben en dan weer op doortocht ga, ken ik tot nu toe vooral de wasserette en het internet café. Ik heb nog geen tango show gezien… Ik heb wel al aardig wat door de stad gewandeld en hardgelopen. De wijk waar ik nu zit (Almagro) is heel leuk, met veel bomen en leuke cafétjes en winkeltjes. Op maandag avond is er een soort openlucht percussieavond waar je lekker kan dansen, dus daar ga ik vanavond naartoe. Hopelijk de komende maanden wat meer tijd om alles te leren kennen….

Advertisements
  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: